| e-mail: sgcag@sgcag.info | Канцелария: 0879 908 715
.

Ден на отворените врати в НХА

На 25 април, по случай дни на отворените врати в Национална художествена академия, ученици, представители на архитектурните специалности в СГСАГ „Христо Ботев”, заедно с Тома Гълов – учител по рисуване към същото училище, посетиха както изящния, така и приложния факултет. Деветокласниците успяха да се запознаят с някои от от основните дейности в света на визуалното изкуство, изучавани от студентите. Добре посрещнати бяха от специалностите „Плакат и визуална комуникация”, „Книга, илюстрация и печатна графика”, „Графика”, „Живопис”, „Фотография”, „Сценография”, „Реставрация”, „Рекламен дизайн”, „Метал”.

От дългата разходка из академичните пространства, успяха да добият впечатления за работната обстановка в ателиетата, както и да поговорят със студенти относно същността на техните специалности. Учениците имаха възможността да се доближат до легендарни оригинали от историята на българското изкуство в едно от ателиетата на специалност „Реставрация”, а именно кандидат-професорските изпитни работи на Васил Стоилов и Илия Петров. В сценографските ателиета впечатления добиха от макетите на декори, както и в процес на създаването на сценични костюми. Любопитни за тях бяха и проектите на студенти от специалност „Метал”, които работеха върху медали, проекти на монети, както и бижута от благородни и други материали.

DSC04962-min

Срещата с преподаватели и студенти, някои от които бивши възпитаници на СГСАГ “Христо Ботев”, показа на учениците най-вече многото възможности, които света на образа предлага. Учениците успяха да открият много прилики между архитектурата и другите визуални изкуства. Проектирането на образа, пространственото мислене, както и добре изградената графика са част от процеса за изпълнение на всичко видимо за очите от заобикалящата ни среда. 

Подобна комуникация между висшите училища и гимназиите е важна не само за информация на кандидат висшистите, но и за всестранно обогатяване знанията на учениците, както и развитие на общата култура и запознаване с чуждите професии от първо лице.

25.04.2023 г., НХА, гр. София