| e-mail: sgcag@sgcag.info | Канцелария: 0879 908 715
.

Национално доброволческо състезание „Купата на героите“

Кога?

През учебната 2022/2023 година. Можеш да се включиш по всяко време.

Къде?

В твоя град/квартал/училище. Където прецениш, че има нужда от теб. А състезанието е онлайн, но накрая има и голям купон. Надяваме се и тази година да е на живо.

А какво е “Купата на героите”?

“Купата на героите” е доброволческото състезание на училищата в България – ученици и студенти създават доброволчески клубове и инициативи, за да променят училището, квартала, общността и града си.

Кратка равносметка: включиха се над 1000 младежи доброволци, изпълнили повече от 300 инициативи в цялата страна: като това да посетят самотни възрастни хора и да ги зарадват с хранителни продукти за празниците, да организират различни кампании в подкрепа на хора, търсещи закрила в България, да помислят върху равния достъп и интеграцията на свои съученици от уязвими групи, да почистят и облагородят различни пространства или пък да организират срещи със специалисти и хора от организации, които да разкажат повече за работата си.

Ако ти самият вярваш в силата на доброто, искаш да промениш света около себе си и си готов да осъществиш идеите си, докато създаваш приятелства и трупаш знания по теми, свързани с правата на човека, очакваме те в третия сезон на състезанието.

Добре, а какво точно се очаква от мен?

  • Стъпка 1: Събери група приятели и хоп – вече имате клуб – Най-вероятно имаш близки хора, които също ги вълнуват въпроси, свързани с околна среда, животни, хора в нужда или други социални теми. Създайте си отбор и си измислете име. Знаем какъв е вторият ти въпрос: не, може и да не сте от един клас, нито даже от едно училище, а може и да сте. Няма ограничения и в броя – може да сте двама, а може и да сте 100.
  • Стъпка 2: Изберете си координатор – Знаеш: има един сред вас, който може да организира парти за рождения ти ден от днес за утре, да покани всички, те даже да дойдат, а после да ти каже, че не е било голяма работа. Нещо такова е координаторът: той най-вече ще си общува с нас, ще документира делата ви и ще разказва как е минало. И ще поддържа отборния дух!
  • Стъпка 3: Пишете ни – Чакаме да ни кажете за съществуването си на hello@timeheroes.org, a ние ще ви приветстваме със стартов пакет, който съдържа различни материали с идеи и вдъхновения за геройските ви мисии. Също и готини значки, стикери и други благинки, с които гордо да се закичите.
  • Стъпка 4: Измисляйте си мисии и действайте – Всеки месец ще има различно предизвикателство по дадена тема – от “Околна среда” през “Права на жените”, “Здраве”, “Образование” и други. Ако тя ви вълнува, можете да си измислите инициатива или да си “откраднете” идея от секция Ресурси. Ако пък вашата кауза е друга, можете винаги да действате по нея – важното е да действате.
  • Стъпка 5: Дръжте ни в течение с вашите дела – Ще трябва да качвате мисиите си на KupataNaGeroite.com, да снимате и споделяте как е минало, а ние ще ви даваме точки за всяко ваше добро дело, с които ще се катерите нагоре в класацията.
  • Стъпка 6: Грабнете Купата и останете в историята – Колкото повече неща направите, толкова повече точки ще натрупате, а така ще сте толкова по-близо и до заветната Купа, с която можете да прославите училището си и да сложат ваш портрет до този на първия директор. ОК, може би без последното.

Важно!
Ние от екипа на TimeHeroes ще сме до вас през цялото време.
Ще ви помагаме с менторство, организационни съвети, идеи за инициативи и връзки с местни организации и медии и всичко друго, от което имате нужда.