| e-mail: sgcag@sgcag.info | Канцелария: 0879 908 715
.

Националнo състезаниe “Най-добър млад строител” и “Най-добър млад геодезист” – 2022 г.

76 ученици от 16 български града премериха сили в националния кръг от състезанието „Най-добър млад строител“, което се проведе за първи път в Русе. Негов домакин беше Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – Русе, а надпреварата протече в ОЗК „Арена“. От Камарата на строителите в България бяха раздадени награди за най-добрите участници, а строителните материали бяха осигурени от фирми-дарители.

„В строителната професия вие създавате красота и функционалност от нищото – застанали пред гладкия терен или стена. Но това, което правите с ръцете си, остава и след вас и ви надживява също като творбите на изкуството. Надявам се да сте почерпили вдъхновение от архитектурата и духа на Русе и да съумеете да го претворите днес“, каза кметът Пенчо Милков.

Директорката на ПГСАГ в Русе инж. Камелия Денчева пожела на участниците дръзновение и хъс.

Възпитаниците на различните професионални гимназии в страната се състезаваха в няколко направления- „Сухо строителство“ за създаването на конструкция от гипсокартон, „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, където участниците могат сами да създадат цветовете, с които искат да работят, „Облицовки и настилки“ – там комисията ще следи строго за фугирането на плочки, спазването на хоризонталите и вертикалите на поставянето им, „Зидария“, за която състезателите ще работят 2 часа, и „Геодезия“.
Организаторите бяха осигурили разходка по река Дунав с корабче.

Отборите на СГСАГ в различните дисциплини се представиха отлично:

• “Геодезия” – Второ място
• “Зидарии” – Трето място
“Сухо строителство” – Пето място

СГСАГ се гордее с младите геодезисти за високото им постижение, тъй като “Най-добър млад геодезист” е състезание, което се провежда едва за втора година, а пътят до първото място беше само с една точка разлика между двата отбора.